Systeemherstel met images – DriveImage XML

Systeemherstel met images

 http://www.computeridee.nl/workshops.jsp?rubriek=1620361&id=1934257&o=3

http://www.computeridee.nl/workshops.jsp?rubriek=1620361&id=1934307&o=0

Wie op zeker speelt, wil graag een image van zijn harde schijf. Inclusief Windows met alle persoonlijke instellingen. Dat scheelt heel veel tijd als er onverhoopt een systeemcrash is en u ‘opnieuw moet beginnen’. En het mooiste is, de software is gratis. Het hebben van een bootable image van de harde schijf is de beste ‘schadevergoeding’ voor als uw harde schijf het plotseling begeeft. Daarmee kunt u – ook wanneer Windows niet meer wil opstarten – het systeem snel en gemakkelijk herstellen. Inclusief alle persoonlijke instellingen. Er zijn kant en klare pakketten te koop voor deze actie. Maar wij hebben twee gratis programma’s gevonden die tot hetzelfde resultaat leiden. Omdat de gehele operatie nogal uitvoerig is, splitsen we de workshop in twee delen. Voor het maken van een boot cd-rom is BartPE beschikbaar. En DriveImage XML halen we van stal voor het maken van de images. In deel 1 doorloopt de workshop de installatie van de gebruikte software en het maken van een image plus het weer terugzetten van dat image. In het volgende nummer komt deel 2, waarin u een image maakt van uw Windows met al zijn instellingen (bootable cd-rom) plus een beschrijving hoe u die gebruikt. De gebruikte tools zijn alleen geschikt voor Windows XP en Windows Server 2003. We wijzen u erop dat deze workshop vooral bedoeld is voor de wat verder gevorderde lezer, en dat het terugzetten van een image kan leiden tot het verlies van gegevens!

Stap 1

Als eerste downloaden we BartPE. Klik op de aangegeven link om naar een pagina met mirrors te gaan.

Stap 2

Op de mirror-pagina selecteert u een downloadlocatie dichtbij, bijvoorbeeld die van Xs4all. Klik op de downloadlink en sla het bestand op de harde schijf op. Wij plaatsen het bestand voor het gemak op het Bureaublad, maar misschien hebt u een aparte map Downloads.

Stap 3

Surf naar Runtime.org en klik op de link Download. Sla ook dit bestand op, op uw harde schijf, want dit is het programma DriveImage XML.

Stap 4

Download de plugin die nodig is om beide programma’s goed te laten samenwerken. Ga hiertoe naar Runtime.org. Hier downloadt u de plug-in voor BartPE, door op de link DriveImage XML V1.1.8 te klikken. Dit bestand slaat u wederom op uw harde schijf op.

Stap 5

Om DriveImage XML te installeren dubbelklikt u op het opgeslagen bestand dixmlsetup.exe. In het eerste scherm klikt u op de knop Next. In het volgende scherm leest u de licentievoorwaarden en daarna vinkt u Yes, I agree with all the terms of this license agreement aan. Daarna klikt u weer op de knop Next. Vervolgens kiest u een installatiemap. Als u het niet zeker weet laat u de standaardwaarde staan. Klik op de knop Next. U kunt nu aangeven waar DriveImage XML in het menu Start zal verschijnen. Klik weer op de knop Next. Wederom klikt u op Next, deze keer om de installatie te starten. Nadat het programma geïnstalleerd is, klikt u op de knop Finish om de installatie af te ronden.

Stap 6

Start nu DriveImage XML op, als u de locatie in stap 8 niet hebt gewijzigd doet u dit via Start, Programma’s, Runtime Software, DriveImage XML. In het welkomstscherm van DriveImage XML klikt u op Backup. U krijgt een overzicht te zien van de harde schijven in uw systeem. Daaronder toont een scherm allerlei details van de harde schijven. Selecteer de schijf waarvan u een image wilt maken en klik daarna op Next.

Stap 7

Een wizard verschijnt. U krijgt ter controle te zien van welke schijf u een image wilt maken. Als dat klopt, klikt u op Next.

Stap 8

Kies de map waarin u de image wilt opslaan. Bij voorkeur is dat op een andere schijf dan die waarvan u een image gaat maken. (Ons voorbeeld is wat dat betreft niet correct, wij maken een backup op dezelfde C-schijf. Maar dat kon even niet anders.) U kunt desgewenst de optie Compressed aanvinken, de image zal dan kleiner worden en u bespaart zo ruimte op de harde schijf. Het maken en terugzetten van de image in gecomprimeerde vorm duurt wel langer, maar het scheelt ruimte. Kies eventueel een bestandsnaam onder Filename en klik dan op Next.

Stap 9

DriveImage XML gaat nu aan het werk. Dat duurt al gauw een uur of langer. Eventueel krijgt u tijdens deze stap een melding van XP dat er nieuwe hardware gevonden is. Dit is een ‘harde schijf’ die alleen virtueel bestaat. DriveImage XML heeft deze schijf nodig om een image te maken van bestanden die op dat moment in gebruik zijn. U installeert dan ook de Volume shadow copy hardware, waarna DriveImage XML verder kan met zijn werk. Als de image succesvol is aangemaakt, verschijnt er een dialoogvenster dat na vijf seconden weer verdwijnt. Daarna keert het programma terug naar het menu. Om te controleren of alles succesvol is verlopen, gaat u in Windows Verkenner naar de door u gekozen opslaglocatie. Daar treft u als het goed is een .xml, een .dat en meerdere .00x bestanden aan. Die laatste bestanden zijn per stuk even groot als een cd-rom van 650 megabyte. Als u wilt kunt u alle bestanden uit de opslaglocatie op cd-rom of dvd wegschrijven.Zo kunt u zelfs als er een probleem met de harde schijf is, altijd nog bij de image komen. Wegschrijven kunt u doen met het brandprogramma dat u altijd gebruikt.

Stap 10

Als u nog gewoon vanuit Windows kunt werken, maar toch een image wilt herstellen volgt u stap 10 tot en met 13. Let op: dit werkt niet als u de partitie met XP erop wilt herstellen. Daarvoor gaat u naar Stap 14 (zie dl 2). Start DriveImage XML en klik op Restore.

Stap 11

Klik meteen op Next. Er verschijnt een wizard. Klik op het map-icoontje en zoek het .xml bestand dat u eerder hebt aangemaakt. Klik daarna weer op Next.

Stap 12

Kies in het nieuwe venster de partitie die u wilt overschrijven.
Let op: alle data op de partitie verdwijnt, en wordt overschreven met de situatie zoals die was toen u de image aanmaakte. Alle bestanden die nieuw of gewijzigd zijn sinds het aanmaken van de image moet u wegschrijven naar een andere partitie of naar cd/dvd-rom, anders bent u die bestanden voorgoed kwijt!

Stap 13

Als u zeker bent dat u de juiste partitie hebt geselecteerd én alle bestanden van de doelpartitie hebt gered, klikt u op Next. Klik nogmaals op Next om de hersteloperatie te starten.

http://www.computeridee.nl/workshops.jsp?rubriek=1620361&id=1934257&o=3

Systeemherstel met images, deel 2

Wie op zeker speelt en niet om saai werk verlegen zit, wil graag een image van zijn harde schijf. Inclusief Windows met alle persoonlijke instellingen. Dat scheelt heel veel tijd als er onverhoopt een systeemcrash is en u ‘opnieuw moet beginnen’. En het mooiste is, de software is gratis. Als u Windows gebruikt, maakt u allerlei instellingen en vinkt bepaalde opties aan die afwijken van de standaard. Crasht uw systeem dan installeert u Windows XP opnieuw, maar die persoonlijke instellingen moet u langzamerhand zelf weer aanbrengen, die staan nergens geregistreerd; en dat is verrekte jammer. De enige oplossing is een image maken van Windows XP zelf. Dat kan met gratis software, maar dat vergt een aantal extra stappen vergeleken met commerciële software. Geeft niet, we zijn toch hobbyisten! In dl 1 werkten we aan het maken van een image. Nu maken we een zogeheten bootable image waarop ook Windows komt te staan. Een bootable image is er een die op een systeem kan starten waarop nog geen Windows staat. Om het systeem op te starten als XP niet meer werkt of om de XP-partitie om een andere reden te herstellen, hebt u een cd-rom nodig waarmee u DriveImage XML kan starten. Die maken we met behulp van het hulpprogramma BartPE (van Nederlandse bodem). De telling van de stappen loopt door, bij deel 1 eindigden we bij Stap 13.

Stap 14

Om BartPE te installeren dubbelklikt u op het bestand pebuilder3110a.exe, dat we aan het begin van deel 1 van de workshop hebben gedownload. Kies voor Nederlands in het schermpje dat verschijnt en klik op OK. BartPE’s installatieprogramma heet u nu welkom. Klik op Volgende. Kies de map waarin u BartPE wilt installeren en klik weer op Volgende.

Stap 15

U kunt in het menu Start de map aangeven waar BartPE geïnstalleerd zal worden. Dit maakt op zich weinig uit, dus klik gerust direct op Volgende. Als u een snelkoppeling naar BartPE op het Bureaublad wilt hebben, vinkt u de optie Maak een snelkoppeling op het Bureaublad aan. Daarna klikt u wederom op Volgende. Klik op Installeren om de installatie te starten. Als de installatie voltooid is, klikt u op Voltooien, waarna BartPE gelijk wordt opgestart. Klik op I Agree om akkoord te gaan met de licentie van BartPE.

Stap 16

Stop uw Windows XP installatie cd-rom in de cd-rom drive van uw systeem. Klik in het venster met de vraag Search for Windows Installation files? op No. Klik in het Engelstalige hoofdscherm van BartPE op de knop rechts met drie puntjes erop, naast het tekstvak onder Source: (path to Windows installation files). Wijs in het standaardscherm van Windows het cd-romstation aan dat uw XP cdrom bevat en klik op OK. Selecteer bij de sectie Media output de optie Burn to CD/DVD. Klik nu op de knop Plugins, linksonder in het venster.

Stap 17

In het verschenen venster klikt u op de knop Add. Een standaardvenster van Windows verschijnt. Open de locatie waar u eerder (Stap 3) de DriveXML Plugin hebt opgeslagen en dubbelklik op driveimage_xml.cab. In het venstertje dat verschijnt klikt u op OK om terug te keren naar het eerdere venster. Klik op Close om terug te keren naar het hoofdmenu.

Stap 18

Stop een lege cd in uw brander. Als u maar één cd-drive hebt dan wacht u met het invoeren van de cd-r(w) totdat BartPE daarom vraagt, aangezien eerst de bestanden van de XP-cd-rom afgelezen moeten worden. Nu bent u klaar om de BartPE cd-r(w) te maken. Klik op de knop Build, waarna u de licentie van Windows te zien krijgt. Klik op I Agree om verder te gaan. BartPE maakt de cd-rom automatisch voor u aan. Als alles gelukt is, drukt u op de knop Close. In het hoofdmenu van BartPE klikt u op Exit. Bewaar de cd-rom met BartPE goed; die hebt u nodig als Windows niet meer opstart! Hopelijk komt dit natuurlijk nooit voor, maar mocht het gebeuren dan gaat u verder met Stap 19. Systeemherstel Als u de Windows-systeemschijf wilt herstellen vanaf een image hebt u dus twee dingen nodig; een image van de schijf die u eerder met Drive- Image XML hebt gemaakt, en een BartPE cd-r(w). Let op: alle gegevens op de systeemschijf worden permanent overschreven wanneer u de onderstaande stappen uitvoert!

Stap 19

Stop de BartPE cd-r(w) in uw cd-romstation en zorg dat dit station als eerste bootapparaat staat ingesteld. Dit kunt u vanuit de Bios instellen – ook al is uw Windows beschadigd! Indien u niet weet hoe dit moet, kunt u dit nalezen in de handleiding van uw moederbord. Na het opstarten vanaf de BartPE cd-r(w) komt u automatisch in de BartPE omgeving terecht. Klik op de knop GO linksonder om het menu te openen. In het menu gaat u naar Programs en klikt u op DriveImage XML. DriveImage XML start op. Klik op Restore en klik meteen op Next.

Stap 20

Er verschijnt een wizard. Klik op het mapicoontje en zoek het .xml bestand van de image die u wilt herstellen. Let op: als u de image op een harde schijf op het systeem hebt opgeslagen kunt u daar simpelweg naartoe gaan en deze openen. Als u de image hebt gebrand op cd/dvd-roms haalt u de BartPE-schijf uit uw pc en stopt u de eerste cd of dvd ervoor in de plaats. Op de eerste schijf staat als het goed is het xml-bestand. Als u meerdere cd’s hebt, probeert u alle schijven totdat u de goede hebt gevonden. Klik daarna weer op Next.

Stap 21

Kies in het nieuwe venster de partitie die u wilt overschrijven, in dit geval de partitie waarop Windows geïnstalleerd staat. Let op: alle data op de partitie verdwijnt, en wordt overschreven met de situatie zoals die was toen u de image aanmaakte. Alle bestanden die nieuw of gewijzigd zijn sinds het aanmaken van de image moet u wegschrijven naar een andere partitie of op cd/dvd-rom, anders bent u die bestanden voorgoed kwijt! In het geval van een niet werkende computer krijgt u weer een werkende versie van Windows terug. Als u zeker bent dat u de juiste partitie hebt geselecteerd en alle bestanden van de doelpartitie hebt gered, klikt u op Next.

Stap 22

Klik in DriveImage XML nogmaals op Next om de hersteloperatie te starten, en volg de aanwijzingen van de wizard tot het einde. Als DriveImage XML uw Windowspartitie heeft overschreven met de image, haalt u alle cd’s en dvd’s uit het systeem en klikt u op Go, Shut down, Restart om het systeem opnieuw op te starten. Selecteer eventueel in de Bios Setup de harde schijf weer als eerste boot-apparaat.

Advertenties
Geplaatst in Handige Tools, Windows
%d bloggers liken dit: